Tajomstvá výroby mrkvového mydla vo vašej kuchyni

18.04.2024

Vitamín A, antioxidanty a hydratačné vlastnosti - to všetko môžete nájsť v mydle, ktoré si sami vyrobíte.

Čo keby som vám povedala, že môžete vytvoriť úžasné mydlo, ktoré využíva výhody čerstvých mrkiev? Áno, správne počujete! Mrkvové mydlo nie je len osviežujúcou voňavou novinkou vo vašej kúpeľni, ale tiež prírodným zdrojom vitamínov a živín pre vašu pokožku. 

V tomto článku sa dozviete, ako si sami vyrobíte toto úžasné mrkvové mydlo a pridáte do svojej každodennej rutiny novú úroveň prírodnej starostlivosti o pokožku. Zistite, ako si vybrať správne ingrediencie, ako postupovať krok za krokom a vytvoriť mydlo, ktoré nielenže očarí svojou farbou a vôňou, ale tiež bude mať prospešné účinky na vašu pokožku. Pripravte sa na osviežujúci zážitok so svojím vlastným mrkvovým mydlom!

PRÍPRAVA

Pripravte si Bezpečnostné Pomôcky: Pri práci s hydroxidom sodným je dôležité mať na sebe ochranné rukavice, okuliare, respirátor a dlhé rukávy. Zabezpečte dobre vetraný priestor.

Ingrediencie na výrobu Mrkvového mydla za studena:

Príprava čerstvej mrkvy na výrobu mydla 

Tento postup zahŕňa výrobu mydla za studena. Začíname s čerstvou mrkvou (cca 8 kusov), ktorá je najlepšia, ak pochádza priamo z vašej záhrady. Najskôr ju dôkladne ošúpeme. Časť mrkvy nakrájame na kolieska a dáme ich do hrnca, zalejeme demineralizovanou alebo destilovanou vodou (osobne preferujem demineralizovanú) a dáme variť. Zatiaľ čo sa kúsky mrkvy pomaly varia, zvyšok mrkvy nastrúhame a pridáme trošku demineralizovanej vody. Túto zmes potom rozmixujeme ponorným mixérom, kým nedosiahneme hladkú kašu. Kašu precedíme cez gázu a dôkladne vytlačíme všetku šťavu. 

Odvážime si 90 g mrkvovej šťavy, ktorú sme vytláčali cez gázu, a nalejeme ju do misky. Pridáme 12 g kyseliny citrónovej a dôkladne premiešame, aby sa kyselina úplne rozpustila. Aby sme predišli možnému začerneniu, dáme tuto zmes zamraziť. Táto šťava nám bude neskôr slúžiť pri príprave hydroxidu sodného. 

Informácia o kyseline citrónovej: Keď sa spojí kyselina citrónová a lúh hydroxidu sodného (NaOH), citrát sodný je vytvorený. Citran sodný funguje ako chelátor v mydle. Chelátor zachytáva kovové ióny, ako je vápnik a horčík, ktoré sa nachádzajú vo vode z vodovodu. Tieto kovové kontaminanty môžu spôsobiť žltnutie a mydlovú špinu v ručne vyrábanom mydle. Na tieto kovy sa viaže chelátor, takže sa nemôžu viazať na molekuly mydla. Takto s nimi mydlo nereaguje a zlepšuje sa penivosť mydla + zvyšuje sa trvanlivosť. Kyselina citrónová neznižuje pH mydla. Namiesto toho spotrebuje časť lúhu a zvyšuje supertuky. Pridajte 6 g extra lúhu na každých 10 g kyseliny citrónovej pridanej do receptúry na mydlo, ak chcete zachovať % pretuku na rovnakej úrovni. Koľko kyseliny citrónovej treba pridať do mydla? Spotreba v mydle je 1-2% hmotnosti oleja.

Odváženie Olejov a Tukov do Sklenenej Nádoby

Toto všetko si odvážime do sklenenej nádoby, dáme nad vodný kúpeľ, kým sa neroztopia tuhé tuky. 



Uvarenú mrkvu scedíme a rozmixujeme ju pomocou tyčového mixéra. Potom pridáme 80 g tejto zmesi do rozpustených olejov a tukov a opäť dôkladne premixujeme pomocou tyčového mixéra.

V ďalšej menšej nádobe si odmeriame esenciálne oleje, ktoré budeme používať neskôr. Budeme potrebovať 19 g EO červeného pomaranča a 4 g EO zázvoru.

Pripravíme si zmes NaOH:

Najskôr si nasadíme ochranné pomôcky, ako sú rukavice, okuliare a respirátor, a oblečieme si dlhý rukáv, aby sme chránili svoju pokožku a dýchacie cesty. 

Odvážime 81 g hydroxidu sodného (NaOH) do papierového kelímka alebo nerezovej nádoby.  Vyberieme zamrznutú mrkvovú šťavu z mrazničky a do tejto zamrznutej šťavy pomaly a opatrne pridávame hydroxid sodný. Šťavu som umiestnila do mrazničky z dôvodu, aby som predišla prílišnému zahrievaniu roztoku. Je dôležité si uvedomiť, že táto reakcia môže vyvolať teplo a paru, preto je dôležité postupovať veľmi opatrne a používať ochranné pomôcky.

Zmes hydroxidu nalejeme do zmesy olejov (nikdy nie NAOPAK!). Premiešavame gumovou stierkou do STOPY. Striedame s ponorným mixérom.

Opatrne mixujeme zmes olejov s roztokom hydroxidu. Pomaly nám začína vznikať mydlo, prebieha saponifikačná reakcia, zmes sa zakalí a pomaly hustne. Mixujeme na najnižšie otáčky, mixér zastavujeme a zmes premiešavame stierkou a kontrolujeme jej hustotu. Miešame a mixujeme pokiaľ sa na hladine nevytvorí tzv. stopa a zmes nebude mať hustotu pripomínajúcu redšiu krupicovú kašu.


Stopa (alebo tuková stopa) pri výrobe mydla je množstvo tukov a olejov, ktoré zostávajú v hotovom produkte. Tuková stopa zvyčajne závisí od množstva použitých tukov a olejov vo vzorci receptúry, ako aj od ich kvality a zloženia. Vyššie množstvo tukovej stopy znamená, že mydlo bude mať väčšiu schopnosť hydratácie a ochrany pokožky.

Pri výrobe mydla sa snažíme dosiahnuť vyváženú tukovú stopu, aby sme získali mydlo s primeranými čistiacimi a hydratačnými vlastnosťami. Príliš vysoká tuková stopa môže spôsobiť, že mydlo bude mastné a ťažšie sa oplachuje z pokožky, zatiaľ čo príliš nízka tuková stopa môže viesť k suchej a podráždenej pokožke.

Optimálna tuková stopa závisí od individuálnych preferencií a potrieb pokožky každého jednotlivca. Pri výbere receptúry a množstva tukov a olejov je dôležité brať do úvahy typ pokožky a požiadavky na hydratáciu a čistenie.

V tomto videu je výborne vysvetlené: Stopa, emulzia, falošná stopa, zrýchlenie v mydle za studena.

Skoro na konci stopy prilejte odvážené esenciálne oleje: EO Červený pomaranč a EO Zázvor.. Opäť premiešame.

Saponifikácia je kľúčový chemický proces, ktorý stojí za výrobou mydiel. Táto reakcia sa deje medzi tukmi a zásadou (hydroxidom sodným), pričom výsledkom sú mydlové zlúčeniny nazývané mydla.
Tento proces je dôležitý, pretože umožňuje vytváranie mydiel s čistiacimi a peniacimi vlastnosťami, ktoré sú nevyhnutné pre účinné umývanie. Kontrolované podmienky, ako správna teplota a zloženie zmesi, sú kľúčové pre úspešné dosiahnutie žiadanej kvality mydla. Saponifikácia je tak základným kameňom nielen pre domácu výrobu mydiel, ale aj pre mnohé komerčné produkty na osobnú hygienu.

Výroba mrkvového mydla je nielen zábavným a kreatívnym procesom, ale aj skvelým spôsobom, ako pridať prírodnú krásu a starostlivosť do vášho každodenného kúpeľa. Použitie čerstvej mrkvy nie je len spôsobom, ako pridať farbu a vôňu do vašich výrobkov, ale aj spôsobom, ako využiť jej bohaté vlastnosti pre pokožku.

V tomto článku sme sa naučili, ako vytvoriť mrkvové mydlo za studena, krok za krokom, od prípravy surovín až po finálny produkt. Od zberu čerstvej mrkvy a prípravy jej šťavy až po zmiešanie s hydroxidom sodným a vytvorenie aromatického mydla, sme objavili všetky tajomstvá tejto prírodne pôsobiacej zložky.

Mrkvové mydlo je nielen krásnym doplnkom vášho kúpeľného rituálu, ale aj lahôdkou pre vašu pokožku. Jeho hydratačné vlastnosti a antioxidanty pomáhajú udržiavať pokožku zdravú a jemnú. Takže choďte do toho a vytvorte si svoje vlastné mrkvové mydlo a užívajte si výhody tejto prírodnej krásy!


Nalejte hotovú zmes do formy na mydlo. Pokiaľ chcete, môžete na vrch umiestniť suché kvety pre dekoráciu. Formu s mydlom zabalíme do deky. 

Nechajte zatvrdnúť: Nechajte mydlo v forme odpočívať aspoň 24 hodín.

Režte a nechajte odpočívať: Po 24 hodinách pokrájajte mydlo na jednotlivé kusy podľa vášho výberu. Následne nechajte mydlo odpočívať v suchom, dobre vetranom mieste po dobu 4 až 6 týždňov, aby dokonale vytvrdlo.





Väčšinu produktov na výrobu mydla nakupujem v internetovom obchode Bewit, niektoré na iných e-shopoch. Som obchodný partner spoločnosti BEWIT a dostávam malé percento z predaja, ak použijete moje pridružené odkazy. Nákupom podporujete moju tvorbu, so zľavovým kódom H4AGSNHUUBJ darujem vám ako novému zákazníkovy zľavu až 15%.

Odporúčam pri nákupe registráciu. Registráciou sa vám otvoria možnosti nakupovať v zľavách. Viac o partnerskom programe TU.